تجزیه و تحلیل نمودار شاخص ایچیموکو چگونه است؟
اگر میخواهید در دنیای تریدینگ موفق عمل کنید، باید به استدلال و منطق متکی باشید. استدلالها در دنیای کریپتو نیز تنها از تحلیلها و آنالیزها حاصل میشوند؛ بنابراین هیچ کس نمیتواند بدون تحلیل و بررسی وضعیت بازار و نحوه حرکت قیمت ارزها، در معاملات خود موفق عمل کند. تحلیل میتواند به صورت تکنیکال یا فاندامنتال باشد که در این مقاله به نوع تکنیکال آن خواهیم پرداخت. برای آن که دادههای تحلیل تکنیکال به درستی پردازش شده و به اطلاعات قابل فهم درآیند، از شاخصها یا همان اندیکاتورها استفاده میکنیم. اندیکاتورها میتوانند عوامل مختلف را طی زمان مشخصی بررسی کرده و اطلاعات قابلتوجهی را به ما منتقل کنند. «ایچیموکو» بیشک یکی از مهمترین اندیکاتورهایی است که باید آن را بشناسید.
اندیکاتور ایچیموکو چیست؟
ایچیموکو توسط گوئیچی هوسودا (Goichi Hosoda)، روزنامهنگار ژاپنی توسعه داده شد و در اواخر دهه ۱۹۶۰ منتشر شد. شاید به همین دلیل است که این اندیکاتور بین معاملهگران آسیایی از محبوبیت بیشتری برخوردار است. نمودار ایچیموکو در زبان انگلیسی به معنی one look equilibrium chart است. این جمله بیانگر این مفهوم است که تحلیلگران تنها با نگاه کردن به نمودار روند را میتوانند شناسایی و سیگنالهای خرید و فروش را دریافت کنند. ایچی موکو یک اندیکاتور کاربردی است که بیشتر شبیه به یک سیستم معاملاتی به نظر میرسد و میتواند اطلاعات مختلفی را تنها در یک نظر، به شما ارائه کند. در حقیقت بی آن که درگیر پیچیدگیها شوید، میتوانید با نگاهی به نمودار ابر ایچی موکو، سیگنالهای نسبتا دقیقی را دریافت کنید. تاریخچه این اندیکاتور به سال ۱۹۶۰ و حتی قبلتر از آن برمیگردد؛ زمانی که گوئیچی هوسودا روشی را برای تحلیل قیمتها ابداع کرد. شاید برایتان جالب باشد که در سال ۱۹۶۰ با وجود آن که هنوز خبری از ارزهای دیجیتال نبود، چگونه ایچیموکو ابداع شد؟ نکته این است که ایچیموکو تنها مختص بازار کریپتو نیست و تمام بازارهای معاملاتی از این شاخص برای بررسی وضعیت بازار و دریافت سیگنال خرید و فروش استفاده میکنند.
اگر چه به نظر میرسد ایچیموکو شبیه به نمودار شمعی باشد؛ اما از نقاط داده بیشتری بهرهمند است و میتواند با استفاده از مجموعهای از شاخصهای فنی، سطوح حمایت و مقاومت، همچنین حرکت و جهت روند را مشخص کند. تمام این دادهها در ابری به نام «ابر ایچیموکو» نمایش داده میشوند و با تحلیل آن به اطلاعات قابلتوجهی دست پیدا میکنید.
جزئیات نمودار شاخص ایچی موکو
در نگاه اول ممکن است آموزش ایچیموکو و یادگیری آن کمی دشوار باشد و حقیقت هم همین است. در ابتدای کار ممکن است کمی سردرگم شوید؛ اما به مرور ایچی موکو را به راحتی تفسیر خواهید کرد. ابتدا باید تمام اجزای این شاخص را به خوبی بشناسید. در ادامه اجزای آن را به اختصار معرفی کردهایم.
تنکان سن
نخستین جزء ایچی موکو، تنکان سن است که با خط قرمز نمایش داده میشود. این خط در حقیقت میانگین متحرک را نشان میدهد و با گرفتن میانگینی از بالاترین و پایینترین قیمت 9 روز یا دوره گذشته به دست میآید. اگر این خط صعودی باشد، بازار رو به رشد است و اگر افقی باشد، یک بازار در حال تغییر را نشان میدهد.
کیجون سن
کیجون سن را میتوانید به رنگ آبی در نمودار ایچیموکو مشاهده کنید. این خط در حقیقت نشاندهنده حمایت/ مقاومت است و به عنوان یک شاخص حرکت قیمت در آینده در نظر گرفته میشود. عملکرد کیجون سن و تنکان سن تقریبا مشابه است؛ با این تفاوت که کیجون سن دوره زمانی طولانیتری را شامل میشود. این دوره میتواند ۲۶ روزه باشد. برای به دست آوردن کیجون سن میبایست بالاترین و پایینترین قیمت دوره ۲۶ روزه را باهم جمع کرده و بر ۲ تقسیم کنید.
سنکو اسپن A
محدوده سنکو A با رنگ نارنجی در اندیکاتور ایچیموکو نمایش داده میشود. این خط در حقیقت میانگین پستیها و بلندیهای تنکان سن و کیجون سن است. اگر قیمت بالاتر از خط نارنجی یا همون سنکو اسپن A باشد، خطوط بالا و پایین به عنوان خطوط مقاومت اول و دوم در نظر گرفته میشوند. اگر قیمت پایینتر از این خط نارنجی باشد، برعکس؛ خطوط پایین و بالا به ترتیب به عنوان خطوط مقاومتی اول و دوم در نظر گرفته خواهند شد.
سنکو اسپن B
سنکو B در بازه طولانیتر ۵۶ روزه محاسبه میشود و به دلیل طولانی بودن این دوره اغلب یک خط صاف است. نقطه میانی ۵۶ دوره گذشته با رنگ زرد روی نمودار نشان داده میشود. اگر قیمت کمتر از این خط باشد، یک خط مقاومتی است و اگر بالاتر از این خط باشد، خط سنکو B یک سطح حمایتی خواهد بود.
چیکو اسپن
چیکو اسپن با رنگ سبز نمایش داده میشود و میتواند سیگنالهای خوبی را ارائه کند. اگر چیکو خط قیمت را از پایین به بالا قطع کند، سیگنال خرید را اعلام میکند و اگر آن را از بالا به پایین قطع کند، سیگنال فروش را دریافت خواهید کرد.
تحلیل نمودار ایچیموکو چگونه انجام میشود؟
در آموزش ایچیموکو و یادگیری انواع روشهای تحلیل آن میتوان موارد متعددی را نام برد. از آنجا که این اندیکاتور اطلاعات گوناگونی را به ما ارائه میکند، میتوان ساعتها درباره تحلیل آن صحبت کرد. به طور کلی سیگنالهای معاملاتی و سطوح حمایت و مقاومت دو مبحث بسیار مهم در آموزش ایچیموکو هستند.
دو سیگنال معاملاتی مهم در این اندیکاتور، سیگنال حرکتی و سیگنال دنبالکننده هستند. سیگنالهای حرکتی و مومنتوم بر اساس رابطه بین قیمت، خط مبنا و خط تولید ارائه میشوند. این سیگنالها میتوانند صعودی یا نزولی باشند. اگر یک یا هر دو خط تبدیل و قیمت، بالاتر از خط مبنا باشند، سیگنال صعودی است. اگر هر دو خط پایینتر از خط مبنا قرار گیرند، سیگنال نزولی خواهد بود. سیگنال دنبالکننده نیز به کومو و رنگ آن بستگی دارد. اگر قیمت به طور مداوم بالاتر از کومو باشد، احتمالا بازار صعودی است و برعکس.
سطوح حمایت و مقاومت نیز از دیگر اطلاعاتی است که میتوان از طریق ایچیموکو به دست آورد. محدوده حرکتی ایچی موکو با رنگ سبز نمایش داده میشود. اگر روند صعودی باشد، این خط میتواند به عنوان سطح مقاومت در نظر گرفته شود. بالعکس، در بازارهای نزولی خط سبز میتواند یک خط حمایتی باشد.
کلام آخر
مواردی که در این مقاله به آنها اشاره کردیم، تنها قطرهای از دریای پهناور اندیکاتور ایچیموکو بودند تا با کلیت این شاخص آشنا شوید. برای آشنایی بیشتر با آن و استفاده مداوم، میبایست مطالعه زیادی داشته باشید و در تحلیل آن مهارت کسب کنید. به این ترتیب میتوانید وضعیت بازار را به خوبی مورد بررسی قرار داده و از اطلاعات خود به بهترین نحو استفاده کنید.