اگر در بازارهای مالی فعالیت کرده باشید، حتماً نام اندیکاتورهای ایچیموکو، کیجون سن و تنکانسن را شنیدهاید. این اندیکاتورها که از ابزارهای تحلیل فنی محسوب میشوند، از اهمیت زیادی برای پیشبینی قیمتها و شناخت دقیق نقاط ورود به کانالهای معاملاتی برخوردارند. با ما همراه باشید تا دربارۀ اهمیت آموزش ایچیموکو و استفاده از عملگر کیجون سن در تحلیلهای مختلف بیشتر بدانید.
کیجون سن (kijun sen) چیست؟
همان طور که در مقاله “تجزیه و تحلیل نمودار شاخص ایچیموکو” گفته شد، ایچیموکو (Ichimoku) یکی از اندیکاتورهای پرکاربرد تحلیل تکنیکال است که در ارائه خطوط حمایت و مقاومت، جهت و قدرت روند کاربرد دارد. طرفداران این سیستم معاملاتی بر این باورند که این اندیکاتور، بهتنهایی یک ابزار مستقل و کافی برای برطرف کردن نیازهای معاملهگران است.
کیجون سن یا خط پایه، یکی از خطوط مهم در سیستم معاملاتی ایچی است که بهعنوان سیگنالی برای سطوح حمایت و مقاومت در میان مدت عمل میکند. با استفاده از دادههای این خط، میتوان سیگنالهای معاملاتی را شناسایی و به ارزیابی روند حرکت قیمت کمک شایانی کرد.
برای محاسبۀ این عملگر فقط کافی است که دورهای ۲۶روزه را در نظر بگیرید. سپس مجموع بالاترین و پایینترین قیمت این دوره را بر دو تقسیم کنید. عدد بهدست آمده همان شاخص کیجون است که با استفاده از آن، میتوانید روند تغییر قیمت بازار را بهخوبی تحلیل کنید.
نحوۀ سیگنال گرفتن از اندیکاتور ایچیموکو
همانطورکه اشاره شد، کیجون سن یکی از شاخصهای اندیکاتور Ichimoku است که توجه به آن، برای شناسایی موقعیتهای معاملاتی از اهمیت خاصی برخوردار است.
برای گرفتن سیگنال از خط پایه، فقط کافی است که به شیب این خط توجه داشته باشید. شیب آن بیانگر تغییر قیمت هاست. زمانی که قیمت بالاتر از خط پایه یا نقطۀ میانی قیمت در ۲۶ دورۀ اخیر باشد، حالت صعودی پیدا میکند. در مقابل اگر قیمت به زیر خط پایه برسد، حالت نزولی خواهد داشت.
شایان ذکر است که این خط با رنگ آبی در سیستم معاملاتی ایچیموکو نمایش داده میشود. هنگامی که قیمت از پایین خط کیجونسن به بالای این خط انتقال پیدا کند، بیانگر یک سیگنال خرید برای تریدر است. حالت عکس این پروسه، یعنی منتقل شدن قیمت از بالا به پایین این خط، از یک سیگنال فروش خوب خبر میدهد.
نکتۀ مهم و قابلتوجه اینکه ماهیت تعادلی کیجون باعث میشود که قیمتها همیشه با آن توافق داشته باشند. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که هر نقطه بر روی خط کیجون سن، نشاندهندۀ تعادل میان عرضه و تقاضاست. همچنین اگر در یک بازۀ زمانی خاص، قیمتها به قلۀ جدیدی دست پیدا نکنند، خط پایه بهصورت یک خط صاف نمایش داده میشود.
محدودیتهای خط کیجونسن
با وجود اهمیت استفاده از این عملگر در پیگیری روند تغییر قیمتها، محدودیتهایی نیز دارد. گاهی شرایطی پیش میآید که kijun sen نزدیک به قیمت حرکت میکند، اما درصورت نوسان زیاد از روند قیمت فاصله میگیرد و دور میشود. درصورت بروز چنین موردی، دیگر کیجون سن یک ابزار ایدهآل برای اندازهگیری روند نیست. به همین خاطر بهتر است از این خط در کنار دیگر عناصر اندیکاتور ایچیموکو همانند تنکانسن استفاده شود. به تمام تریدران بازارهای مالی اکیداً توصیه میشود که بهمنظور ارائه بهترین تحلیل و کمترین خطا، آموزش ایچیموکو را در اولویت یادگیری خود قرار دهند.
تنکانسن؛ برادر دو قلو کیجون سن
خط قرمزی که در اندیکاتور Ichimoku به چشم میخورد، همان تنکاسن است. این خط تبدیل درواقع از حاصل جمع پایینترین و بالاترین قیمت در ۹ دورۀ گذشتۀ قیمت تقسیم بر ۲ محاسبه میشود. نتیجۀ این فرمول، یک عدد است که یک نقطه از خط تنکانسن را شامل میشود. این خط مناطق پشتیبانی و مقاومت بالقوه را براساس بازههای زمانی مختلف نشان میدهد و از این جهت اهمیت زیادی دارد.
تفاوتهای کیجون سن و تنکانسن
مهمترین و اصلیترین وجه تمایز این دو خط، بازۀ زمانی محاسبۀ آنهاست. ازآنجاییکه خط تنکانسن بیانگر بازۀ زمانی برای ۹ دوره است، آن را نشانگر بازۀ زمانی کوتاهمدت میدانند. از سوی دیگر، کیجون سن نشانگر بازۀ زمانی بلندمدت است و به همین خاطر دورتر از نمودار قرار میگیرد. همچنین خط تنکانسن در راستای شناسایی مناطق حمایت و مقاومت استفاده میشود؛ درحالیکه kijun sen برای ارزیابی روند یک دارایی کاربرد دارد.
شایان ذکر است که هریک از این دو خط با رنگهای مختلفی ( کیجون سن آبی و تنکانسن قرمز) در سیستم معاملاتی ایچیموکو نمایش داده میشوند، اما هرگز نباید برای شناسایی تفاوت آنها به رنگها اکتفا کرد. برای آنکه به بهترین شکل، متوجۀ تفاوت این دو نشانگر شوید، لازم است که بازۀ زمانی آنها را بررسی کنید.
تحلیل موقعیت خطهای تنکانسن و کیجونسن نسبت به هم
خطهای تنکانسن و کیجون سن با ایجاد حالتهای مختلف، معانی و موقعیتهای خاصی را ایجاد میکنند که هرکدام از آنها، معنا و مفهوم خاص خود را دارد. در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد:
روی هم قرارگیری خطوط کیجونسن و تنکانسن
قرارگیری این خطوط روی یکدیگر، بهمعنای قدرت و سرعت بالای یک روند است. بهعنوان مثال اگر این دو خط در روند صعودی روی یکدیگر قرار بگیرند، خبر از قدرت بالا و رشد سریع یک دارایی میدهند که در حالت عکس آن، یعنی حالت نزولی نیز صادق است.
برخورد خطوط در یک ناحیه
یکی دیگر از رخدادهای ممکن در ارزیابی روند بازارها، قطع کردن (کراس) این دو خط نسبتبه یکدیگر است. این برخورد خبر از یک تغییر روند قوی و مؤثر میدهد. بدین صورت قادر خواهید بود که با بهرهگیری از سیگنالهای خرید و فروش، بهترین کانال معاملاتی را شناسایی کنید.
اهمیت آموزش ایچیموکو به معاملهگران
اندیکاتور Ichimoku با ارائه یک تصویر جامع و واضح از بازار، نقاط حمایت و مقاومت را بهخوبی نمایش میدهد که در نتیجۀ آن، میتوان با ثباتقدم بیشتری در این بازارها گام برداشت. این اندیکاتور حرکت بازار را اندازهگیری و جهتگیری قیمت را مشخص میکند. به همین دلیل معاملهگران خواهند توانست که تا با اطمینان بیشتری به کانالهای معاملاتی وارد شوند. برای معاملهگران این بازارها لازم است که آموزشهای Ichimoku را جدی بگیرند و بدون تسلط بر مباحث آن، اقدام به خرید و فروش نکنند. نظر شما دربارۀ این سیستم معاملاتی چیست؟ آیا میتوان به دادههای آن اطمینان کرد؟