چرا باید نرخ بازگشت سرمایه را حساب کنیم؟

سرمایه‌گذاری در حوزۀ ارز دیجیتال با وجود تمام پیچیدگی‌ها و چالش‌هایی که دارد، از جذابیت بالایی برخوردار است. جذابیت سرمایه‌گذاری در این بازارها زمانی مشخص می‌شود که به سودهای قابل‌توجهی برسید. بازار کریپتوکارنسی یک بازار مالی ناپایدار است و در بیشتر مواقع نمی‌توان روند حرکتی بازار را به‌درستی پیش‌بینی کرد. به همین خاطر برای داشتن یک سرمایه‌گذاری مطمئن و موفق با بازدهی بالا، باید حضور آگاهانه‌ای در این بازار داشته باشید. رسیدن به این آگاهی نیازمند شناخت و تسلط بر روی مفاهیم و اصطلاحات متعددی است که در این بازار به‌کار گرفته می‌شود. برای این‌که بتوانید از میزان سود و بازدهی سرمایه‌گذاری خود مطلع شوید، باید نرخ بازگشت سرمایه را محاسبه کنید، اما قبل از آن باید به درک صحیحی از مفهوم نرخ بازگشت سرمایه یا ROI برسید.

ROI چیست

ROI چیست؟

همان طور که در مقاله “ROI چیست” گفته شد، نرخ ROI یا همان نرخ بازگشت سرمایه، نرخ بازگشت سرمایه (ROI: Return on Investment)، یک معیار برای سنجش بازدهی عملکرد و میزان موفقیت است. این نرخ در بازارهای مالی مختلف و سرمایه‌گذاری‌ها استفاده می‌شود. بازگشت سرمایه در واقع نسبت درآمد شما از یک سرمایه‌گذاری در کسب و کاری خاص است. هرچه نسبت درآمد به سرمایه اولیه بیشتر باشد، یعنی شما سود بیشتری کسب کرده‌اید. این معیار در بازارهای سرمایه‌گذاری، به‌خصوص بازار کریپتوکارنسی، به فراوانی استفاده می‌شود. بازگشت سرمایه یک شاخص مهم در نحوۀ انتخاب سرمایه‌گذاری است که درک و محاسبۀ آن بسیار ساده است.

اهمیت محاسبۀ نرخ بازگشت سرمایه در چیست؟

نرخ بازگشت سرمایه یک معیار مهم و کلیدی برای تعیین میزان سوددهی در کسب‌وکارهای مختلف است. با محاسبۀ نرخ سودآوری هزینه‌ها می‌توانید گام‌های استوارتری در مسیر سرمایه‌گذاری خود برای رسیدن به اهداف تجاریتان بردارید. شما می‌توانید براساس یک شاخص مطمئن، از حدس و گمان دوری کرده و تصمیم قاطع‌تری بگیرید‌. اهمیت محاسبۀ نرخ در بازار کریپتوکارنسی بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد، چون هر یک از ارزهای دیجیتال با هدف خاصی توسعه یافته و سرمایه‌گذاری روی هر رمز ارز ویژگی‌های خاص خود را دارد.

محاسبۀ ROI برای هر رمز ارز، کارایی و بازدهی آن را مشخص می‌کند‌. در ضمن شما می‌توانید عملکرد سرمایه‌گذاری بر روی ارزهای مختلف را با یکدیگر مقایسه کنید. اگر شاخص بازگشت سرمایه مثبت باشد، به این معنی است که سرمایه‌گذاری در مسیر رشد صعودی قرار گرفته‌است و شما در حال کسب سود هستید. طبیعتاً اگر این شاخص منفی باشد، سرمایه‌گذاری شما بازدهی مناسبی نداشته و ضرر و زیان به شما تحمیل می‌گردد.

نحوۀ محاسبۀ نرخ بازگشت سرمایه

درک مفهوم ROI و محاسبۀ آن برای شروع سرمایه‌گذاری در هر حوزه یک امر ضروری است. اگرچه نحوۀ محاسبۀ این شاخص کمی سخت به نظر می‌رسد، اما در اصل چنین نیست. نرخ بازگشت سرمایه با یک فرمول ساده به‌دست می‌آید.‌ به این صورت که شما می‌توانید هزینۀ اولیه‌ای که برای سرمایه‌گذاری در نظر گرفتید را از ارزش فعلی آن کم کرده و بر ارزش اولیۀ سرمایه تقسیم کنید. در نهایت عدد به‌دست آمده را در ۱۰۰ ضرب کنید تا درصد سودآوری مشخص شود. این فرمول ساده، سود حاصل از سرمایه‌گذاری شما را مشخص می‌کند.

محدودیت‌های محاسبه ROI

اگرچه این فرمول برای تعیین سود حاصل از سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مختلف کاربرد دارد، اما استفاده از این معادله برای محاسبۀ میزان سودآوری ارزهای دیجیتال با محدودیت‌هایی همراه است که در ادامه به بررسی آن می‌پردازیم:

  • زمان

زمان به‌عنوان یک فاکتور مهم در سرمایه‌گذاری مورد توجه قرار می‌گیرد. طبیعتاً سود حاصل از یک سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت با یک سرمایه‌گذاری بلندمدت یکسان نخواهد بود. در حالی که در محاسبۀ نرخ بازگشت سرمایه و تعیین درصد سودآوری، فاکتوری به‌عنوان زمان لحاظ نمی‌شود. اگر درصد سودآوری در سرمایه‌گذاری‌های کوتاه‌مدت کم باشد، باز هم معاملۀ به‌صرفه‌ای را تجربه خواهید کرد، اما اگر این میزان در دراز‌مدت صد‌در‌صد هم باشد، بازهم ممکن است سوددهی مناسبی نداشته باشید.

نرخ واقعی بازگشت سرمایه

این‌که در محاسبۀ نرخ بازگشت سرمایه، میزان واقعی سرمایۀ اولیه را در نظر بگیرید یا خیر، کاملاً به شما بستگی دارد. درواقع اگر در این معادله فاکتورهایی ازجمله تورم، مالیات و غیره را لحاظ کنید، عددی بعد از تعدیل تورم مالیات به‌دست می‌آید که نرخ واقعی بازگشت سرمایه است. محاسبۀ ‏ROI انعطاف‌پذیری بالایی دارد و شما می‌توانید بدون در نظر گرفتن واحد پولی کشور، مالیات، تورم و غیره این نرخ را محاسبه کنید.

نرخ بازگشت سرمایه


ریسک

سرمایه‌گذاری بر روی دارایی‌هایی که نرخ بازدهی بالایی دارند، ریسک بیشتری به همراه دارد. به‌عنوان مثال ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین از قابلیت رشد قیمتی بالایی در کوتاه‌مدت برخورد دارند، اما ممکن است هر لحظه سقوط و ریزش عجیبی را تجربه کنند. در چنین شرایطی باید مدیریت ریسک داشته باشید و یا آنقدر ریسک‌پذیر باشید که بتوانید شانس خود را برای سرمایه‌گذاری پرخطر امتحان کنید. ارز دیجیتال به‌دلیل عدم ثبات بازار، یک سرمایه‌گذاری نسبتا پرخطر است. برای سرمایه‌گذاری کم‌خطر و رسیدن به سود خالص در محاسبۀ نرخ بازگشت سرمایه، می‌توانید هر کسب‌وکار دیگری را انتخاب کنید.

نکته

درمورد محاسبۀ بازگشت سرمایه در حوزۀ ارز دیجیتال، یک نکتۀ مهم مطرح می‌شود؛ با وجود محبوبیتی که بازار ارز دیجیتال دارد، نمی‌توان صرفاً به خاطر در نظر گرفتن میزان ریسک، سرمایه‌گذاری در آن را نادیده گرفت. شما باید بدانید که محاسبۀ بازگشت سرمایه یک راهکار حرفه‌ای و هوشمندانه برای مراقبت از سرمایۀ فعلی شما و مشخص کردن میزان سودآوری است. می‌توان‏ ROI را یک معیار مهم برای محاسبه سودآوری سرمایه گذاری ارز دیجیتال دانست.

برای سرمایه‌گذاری در حوزۀ کریپتو، باید معیارهای مختلفی را مورد توجه قرار دهید. به‌عنوان مثال برای محاسبۀ درآمد ماینرها و سود حاصل از ماینینگ باید ابتدا هزینۀ خرید دستگاه ماینینگ، هزینۀ انرژی برق، هزینۀ نگه‌داری دستگاه و خنک کردن آن و هزینۀ کارمزد را در نظر بگیرید. به این ترتیب با ارزیابی سودآوری استخراج رمز ارز می‌توانید درآمد ماینرها را محاسبه کنید. برای این ارزیابی می‌توانید از فرمولی که معرفی کردیم استفاده کنید. به این ترتیب درآمد حاصل از استخراج رمز مشخص می‌شود.

جمع‌بندی

در این مطلب، راجع‌به ROI یا نرخ بازگشت سرمایه صحبت کردیم و نحوۀ محاسبۀ این نرخ را در سرمایه‌گذاری بیان کردیم. این معیار به درک بهتر سودآوری شما در یک سرمایه‌گذاری کمک می‌کند. شما می‌توانید با استفاده از معادلۀ بازگشت سرمایه، کارایی سرمایه‌گذاری و میزان درآمدی که از آن به‌دست می‌آورید را ارزیابی کنید. بازگشت سرمایه به‌عنوان یک معیار برای ارزیابی سودآوری ارزهای دیجیتال در حوزۀ کریپتو استفاده می‌شود. درک این معادله بسیار ساده بوده و استفاده از آن قبل از شروع هر نوع سرمایه‌گذاری ضرورت دارد.

preloader